Jämför bilförsäkring

Gör en gratis jämförelse och hitta billigaste bilförsäkringen.

Bilförsäkringar

Compricer

Jämför bilförsäkring helt gratis på Compricer.se. Hitta det bästa priset att försäkra din bil för.

insplanet

Jämför bilförsäkring helt gratis på insplanet.com. Hitta det bästa priset att försäkra din bil för.

Moderna

Modernas bilförsäkring är en trygg försäkring för dig som bilägare oavsett vilken bilmodell du kör.

Folksam

Få prisförslag direkt online på Folksams bilförsäkring. Topprankad i Konsumenternas jämförelse.

Ica försäkring

Dubbel Ica-bonus när du har Icas bilförsäkring. Också är högt rankad i Konsumenternas jämförelse.

Få prisförslag direkt online! Högsta betyg från kunderna. Teckna din bilförsäkring hos Svedea idag.

Jämför pris på bilförsäkring

Glöm inte att jämföra pris på din bilförsäkring innan du tecknar nytt. Att din bil är försäkrad är i Sverige ett lagkrav och samtliga bilar måste vara försäkrade ifall man skulle vara med i en olycka. När du jämför bilförsäkring så får du prisförslag från en rad olika försäkringsbolag och du kan därefter välja det billigaste priset.

Vad är en bilförsäkring och vad innehåller de?

En bilförsäkring är precis som namnet säger en försäkring som ersätter dig vid olika saker som kan ske din bil- så som olyckor, skadegörelse samt oplanerade fel. I samband med att man köper en bil, oavsett om den är ny eller begagnad så bör man ha försäkring för att både skydda dig själv och dina nära men kanske främst för att säkerställa att du får hjälp och ersättning när du mest behöver det.

En Trafikförsäkring är det första du måste se till att ha när du registrerar en ny bil till ditt namn då det är lag på att ha en sådan. Skulle du inte skaffa en så är risken stor att du får böter och boten baseras på antal dagar som du har bilen utan denna försäkring. Det gäller även om bilen inte används och enda undantaget är om du gör en sk. avställning av bilen.

När man anmält en avställning av bilen så slipper du betala både trafikförsäkring och fordonsskatt men betyder alltså att du inte får köra bilen förutom till och från besiktning. Trafikförsäkringen ersätter/försäkrar vid skada på person, både förare och passagerare, skador på bilen vid kollision med annan bil eller om det sker en kollision med annat som t.ex. stolpe. Försäkringen täcker då skadan på stolpen.

När man tittar på de olika bilförsäkringarna så hittar man inte så många varianter vilket till viss del kan förenkla i valet av försäkringsbolag. Det kan vara olika namn på bilförsäkringarna men generellt är det Halvförsäkring och/eller Helförsäkring.

Vilken bilförsäkring ska man välja?

När du köper en fabriksny bil i Sverige så medföljer en Vagnskadegaranti som gäller i tre år. Garantin ersätter för skador som sker på utsidan av bilen som vid kollision eller skadegörelse. Eftersom denna är en del av vad som är en helförsäkring så är det rekommenderat att välja en halvförsäkring och sedan uppgradera efter de tre första åren.

En Halvförsäkring har oftast eller alltid detta:

 • Trafikförsäkring (obligatorisk enligt lag)
 • Brandskada (samt skador på kablar vid en kortslutning)
 • Glasskada (vid stenskott)-Stöldskada (både av själva fordonet men också UR bilen)
 • Maskinskada (motorhaveri eller elektronik)
 • Feltankning (om man råkat tanka med fel drivmedel)
 • Räddning (ersätter m.a.o. bärgning)
 • Rättsskydd (ersättning vid tvist eller brottsmål rörande bilen)

För en Helförsäkring får du allt detta samt Vagnskadeförsäkringen. Vissa andra fördela kan medfölja så som vissa tilläggsförsäkringar eller minskade självrisker.

Tillägg (exempel)

 • Drulle (ersättning för oförutsedda skador inuti bilen samt vid förlorad nyckel)
 • Stor Bilextra (ersättning vid hyrbil, ersätter självrisken vid kollision med djur samt sänker självrisken vid skadegörelse)
 • Djurkollision (tar bort självrisk vid kollision med djur, kostnadsfritt tillägg första året). Ingår i försäkringen Stor Bilextra.
 • Förar- och passagerarolycksfall (är en förstärkning av Trafikförsäkringen och ger extra ersättning samt kristerapi)
 • Privat Sjukvård (även detta en förstärkning av Trafikförsäkringen och ger bl.a. snabb tillgång till operation och rehabilitering m.m.).

Självrisker (exempel)

Det är viktigt vid val av försäkring och/eller försäkringsbolag att ha koll hur mycket du måste betala i självrisk för varje delkasko (del av försäking). Exempel:

 • Trafikförsäkring 1000 kr
 • Bärgning 1 500 kr
 • Rättsskydd minst 1 500 kr eller 25% av kostnaden
 • Stöld 1 500 kr om bilen är låst, annars 8 000 kr
 • Brand 1 500 kr
 • Glas 200 kr vid reparation, 1 500 kr vid byte
 • Maskinskada 1 500 kr, 3 000 kr, 6 000 kr eller 10 000 kr beroende på flera villkor.
 • Vagnskada 3 000kr, 4 500 kr eller 6 000 kr. Självrisken varierar under garantitiden står i garantibeviset.

Bra att veta är också att det generellt sett tillkommer 1 000 kr på självrisken om föraren är under 25 år.

Vilka ska man köpa bilförsäkring av och vad kostar det?

Det vanligaste man frågar sig innan man köper något är såklart vad priset är. När det gäller försäkringar i allmänhet och fordonsförsäkring är inte undantaget, så beror det på. Priset baseras på olika parametrar så som modell/märke, din ålder och hur länge du har haft ditt körkort. Så när du vill ta reda på priset så måste du först och främst knappa in registreringsnumret på din bil samt ditt personnummer. Därefter får du en offert med ett pris på din årspremie. Bra att veta är att du betalar din försäkring per år, så skulle du inte vara nöjd kan du byta för året efter, se bara till att ha koll på villkoren för din premie.

Det finns försäkring som ska vara anpassad till ditt bilmärke men vad gäller de största bilmärkena så är skillnaden marginell och Volvo är en av de få som har egna garantier till sina bilar som exempelvis Rostskyddsgaranti. Flera av bilmärkena samarbetar med If Skadeförsäkring för sin märkesförsäkring men även t.ex. Länsförsäkringar samarbetar med t.ex. Toyota

Oavsett så behöver du inte välja en märkesförsäkring (alltså försäkring som säljs under bilens märke) utan du kan titta på vad andra aktörer erbjuder, så be om offert hos dem alla och jämför.

Försäkringar bilmodeller

Här hittar du tips till försäkringen för populära bilmodeller: